INDHOLD+

Deporteret til Sibirien

Læst af Sonja Oppenhagen

Varighed: 6 timer 7 minutter / 264 MB

Kan f.eks købes hos:

 

Hør et uddrag her:

 

Sonja Oppenhagen læser denne bevægende fortælling hvor forfatteren Silvi Teesalu ud fra samtaler med sin mor, Senta Kuhi, beskriver  moderens barndom og ungdom i Estland samt familiens deportation til Sibirien i 1941 og livet i arbejdslejre i 1940’erne

En sommernat i 1941 bliver Senta og hendes familie vækket af sovjetiske soldater. De tvinges ud af deres hjem og sendes til en af Sibiriens frygtede arbejdslejre. Senta er 24 år, hun har netop giftet sig med en mand med en børneflok på tre, og på armen har hun sin nyfødte datter.

Deporteret til Sibirien er en personlig og gribende fortælling om de umenneskelige lidelser, som Stalins ideologiske krig påførte Estlands borgere. Men det er også fortællingen om stærke familiebånd, kampen for overlevelse og en ufravigelig tro på bedre tider.
Forfatteren Silvi Teesalu (f. 1917), som er Sentas datter, var selv et par år gammel, da familien blev deporteret for anden gang, og tilbragte derfor sin tidlige barndom i en arbejdslejr. Med nerve og indlevelse skildrer hun sin mors historie og de barske vilkår i det daværende Estland under Sovjetunionens skygge.
Silvi Teesalu (f. 1947) er en kendt skikkelse i estisk kulturliv. Hun er uddannet fra henholdsvis Tartu og Tallinn Universitet og har i 1984-1988 været tilknyttet det estiske Institut for Historie. Efter sin ansættelse i det Estiske Selskab for Kulturel Udveksling har hun siden 1990 arbejdet for Det Danske Kulturinstitut i Estland.