INDHOLD+

En landsbydegns Dagbog

Læst af Nis Bank-Mikkelsen

Varighed: 1 time 9 minutter

Kan købes hos:

VINDER AF DR LYDBOGSPRIS 2010

St.St. Blichers første novelle, trykt i Læsefrugter (1824) i form af en fingeret dagbog, hvori den vege og usikre Morten Vinge fortæller om sit livs store ulykkelige kærlighed til adelsfrøkenen Sophie.

Hør et uddrag her:

Det 19. århundredes første halvdel er perioden for prosagennembruddet i den danske litteratur, det vil sige at det er i den periode, at roman og novelle begynder at få højstatus i den litterære bevidsthed og i øvrigt begynder at blive dominerende i det litterære billede. Gennembruddets store navne er H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og Steen Steensen Blicher. Af dem kom Blicher først. Allerede i 1824 fik han sin første store novelle, “Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog”, trykt i den århusianske bogtrykker A.F. Elmquists tidsskrift: “Læsefrugter, samlede paa Literaturens Mark”.

“Læsefrugter” var sin tids mest succesrige eksempel på en type af publikationer, der var en vigtig grobund for prosagennembruddet. Dets formål var at bringe underholdende læsestof for et publikum, der var bredere end dannelseskulturens elite, det vil sige for dens baggrund i borgerskabet og de akademiske lag. Til hvert nummer hørte et par digte og enkelte anekdoter fra historie og nutid, Napoleon fik mange ord med på vejen. Men hovedparten af siderne fyldte Elmquist med noveller oversat fra tyske publikationer af samme karakter. Enkelte fortællinger af tidens store tyske navne dukkede op, men Elmquist var ikke den, der diskriminerede som redaktør, og indholdet var blandet gods af sentimentale historier, biedermeier-genrebilleder, kriminalhistorier og rædselsromantik.

Det var Blicher udmærket klar over, og han var indstillet på at levere varen. Han var begyndt hos Elmquist med enkelte digte, men først og fremmest af interesse for honoraret, og eftersom Elmquist betalte pr. ark, så gav noveller meget mere. Der er da heller ikke grund til at skjule, at en hel del af Blichers noveller er dårlige, men først og fremmest for at fremhæve at de gode af dem er gode Læsefrugtnoveller. Også i de allerbedste Blicher noveller er der ulykkelig kærlighed, pikante erotiske situationer, bortførelser, mord og selvmord.

Kilde: Arkiv for Dansk Litteratur – som for resten er en af Momo´s yndlings hjemmesider. Check den ud på www.adl.dk

Momo siger tak!